
چیلر
چیلر سیستم تهویه مطبوع آبی به شمار می آید. چیلر را نوعی پمپ انرژی دانست که گرما را از محیط گرفته و به محیطی دیگر منتقل می کند که محصول خروجی آن آب سرد می باشد. یا به ماشینی گفته می شود که یک سیکل ترمودینامکی یک سیکل ترمودینامیکی، گرما را از جریان سیال مخص دفع میکند.
به بیان دیگر چیلر یکی از تجهیزات تهویه مطبوع می باشد که سیسمی است که می تواند سیکل تبرید تراکمی یا سیکل تبرید جذبی باشد که گرما را از مایع می گیرید. چیلر گرما را از محیطی گرفته و به محیطه دگیر منتقل می کند به زبان ساده چیلر دستگاهی است که آب ورودی با دمای معین را دریافت کرده و طی عملیاتی این آب را با دمای خنک شده به سیستم برمیگرداند. در این مقاله به بررسی چیلر پرداخته و انواع چیلر را با هم بررسی می کنیم.
چیلر نزدیک ترین سیستم به اواپراتورهای هوایی دارد و تنها یک تفاوت دارند به جای آب گرم یا آب سرد درون لوله کوِیل از مبرد استفاده می شود. چیلر آبی در دمای ۴۰- تا ۳ درجه سانتی گراد تولید می کند.
چیلرها تجهیزات سرمایشی هستند که از آب سرد تولیدی در چیلر می توان در ساختمان ها، سالن ورزشی، تالار پذیرایی، پلاستیک، تزریق و ریختهگری، فلزکاری، جوشکاری، ماشین ابزار، پتروشیمی، داروسازی، بهداشت و درمان، تولید و نگهداری مواد غذایی، پرورش ماهی، کاغذ و سیمان، راهسازی و … مورد استفاده قرار میگیرند. برای خرید چیلر میتوانید به مشاورین ما مراجعه کرده تا بهرین چیلر با بالاترین کیفیت تهیه نمایید.
برای افزایش راندمان و طول عمر چیلر باید در حفظ و نگهداری آن کوشا باشید.
- انجام مقدمات و شرایط راهاندازی
- کنترل و نگهداری و راهبری چیلر در طول کار
- اقدامات سرویس کردن چیلر
- تعمیر و یا تعویض قطعات معیوب در زمان خاموش بودن چیلر
چیلر چیست؟
چیلر فرآیندی یک دستگاه حرارتی است که گرمای تولید شده توسط یک فرآیند معین را حذف می کند. این تجهیزات خنک کننده بارها و بارها آب سرد را از طریق یک حلقه بسته هدایت می کند تا امکان کاهش در دمای بالا رونده را فراهم کند. سپس آب گرم شده از طریق یک واحد چیلر به گردش در میآید و در حین حذف گرما از فرآیند مربوطه، تحت یک سیکل مداوم تبرید/جذب قرار میگیرد. فشرده کردن مایع از شکل تبخیر شده آن در طول این چرخه، اثر خنک کننده را تشدید می کند.
چیلر یک دستگاه است که وظیفه خنک کردن را دارد این دستگاه خنک کننده به وسیله گردش ماده مبرد بین قطعات موجودی که دارد این کار را انجام می دهد. در واقع چیلر ماشینی است که گرما را از مایع میگیرد و توسط برج خنک کننده (cooling tower) و کندانسور(condenser) گرما را از این سیکل خارج میکند و از طریق همین مایع خنک شده دمای محیطی که چیلر در آن تعبیه شده است مطبوع میکند .
نحوه کار چیلر به شکل است که آب سرد شده در چیلر از طریق لوله کشی به داخل ساختمان و به فن کویل ها و یا به هواساز منتقل می شود.
Chiller برای انواع ساختمان ها با مساحت بزرگ و چند واحد مناسب اند. برای همین است که از چیلر (chiller) برای آپارتمان های مسکونی و اداری، مجتمع های فرهنگی وتجاری و خنک کردن تجهیزات نیز استفاده می شود
البته از چیلر برای خنک کاری تجهیزات نیز بهره می برند. در این مورد ممکن است دمای آب خروجی از چیلر حتی به زیر صفر هم برسد.
مبردهای مورد استفاده برای چیلرها
چیلرها به طور گسترده برای خنک کردن همه چیز از فرآیندهای شیمیایی گرفته تا فضاهای اداری و نشیمن، انبارهای یخچالی، پیست های یخ و غیره استفاده می شوند. چیلرها همچنین روش خنک کاری کم مصرف را در اختیار مدیران تأسیسات قرار می دهند و از آنجایی که شارژ مبرد متمرکز است، معمولاً با نرخ نشتی بسیار پایین کار می کنند.
گسترش در بخش های تجاری و صنعتی منجر به رشد در بازار چیلرها شده است. مثلا:
خرده فروشان مواد غذایی برای تازه نگه داشتن مواد غذایی در حین توزیع به چیلرهای موجود در انبارهای سردخانه وابسته هستند.
سایت های تولید پلاستیک برای خنک کردن سیستم های قالب گیری تزریقی به چیلر نیاز دارند.
مراکز داده تجهیزات حساسی را نگهداری می کنند که مقدار قابل توجهی گرما تولید می کند و برای کار با ظرفیت بهینه به دماهای کاملاً کنترل شده نیاز دارد.
پیست های یخ از چیلرها برای ایجاد و نگهداری یخ در شرایط مناسب استفاده می کنند.
انتخاب یک مبرد کارآمد و پایدار برای چیلرها
مانند تمام بخشهای صنعت تهویه مطبوع و تبرید، تولیدکنندگان چیلر با این چالش مواجه هستند که تجهیزاتی که توسعه میدهند، اهداف بازده انرژی مورد نیاز تأسیسات را حفظ میکنند و در عین حال با الزامات نظارتی در سراسر جهان مطابقت دارند.
در تلاش برای پرداختن به این خواستههای بازار به شیوهای پایدار، مجموعه مبردهای طیف وسیعی از راهحلهای بالقوه کم گرمایش جهانی را برای چیلرها ارائه میکند.
برای مشاهده انواع مبرد برای چیلر بر روی لینک کلیک نمایید.
مبردهای سازگار با محیط زیست برای چیلرها
برای دههها، چیلرها برای تسهیل خنکسازی مؤثر در کاربردهای مختلف مانند قالبگیری تزریقی، برش ابزار و قالب، تولید غذا و نوشیدنی، مواد شیمیایی، لیزر، نیمهرساناها و غیره به مبردها وابسته بودند.
محبوبیت مبردهایی که در گذشته به طور گسترده مورد استفاده قرار میگرفتند. کلروفلوئوروکربنها (CFC) و هیدروفلوئوروکربنها (HCFC) – با تبدیل صنعت چیلر به مبردهای سازگار با محیط زیست کاهش یافته است. در گذشته، متداول ترین مبردهای مورد استفاده عبارت بودند از:
- R-11، مبرد CFC مورد استفاده در چیلرهای گریز از مرکز فشار کم
- R-12، CFC مورد استفاده در تجهیزات چیلر عمومی
- R-22، یک مبرد HCFC مورد استفاده در چیلرهای آبی با انبساط مستقیم (DX)
مقررات جهانی مربوط به تخریب لایه ازن و سایر نگرانی ها، سازندگان تجهیزات اصلی چیلر (OEM) را به تبدیل به مبردهای جدید و سازگار با محیط زیست برای استفاده در طیف گسترده ای از چیلرها سوق می دهد. اینها شامل چیلرهای فرآیندی مانند: - چیلرهای کمپرسور گریز از مرکز
- چیلرهای کمپرسور اسکرو
- چیلرهای کمپرسور اسکرول
- چیلرهای هوا، تبخیر و آب خنک شونده
گزینه های مبرد با پتانسیل گرمایش جهانی پایین برای چیلرها
Chemours به توسعه مبردهای نوآورانه برای همه کاربردها ادامه می دهد. این شامل مبردهای هیدروفلوئوروکربن با کاهش ازن صفر (HFC) برای چیلرها است. چیلرهای OEM خطوط تجهیزات جدیدی را طراحی کرده اند که از این مبردها استفاده می کنند که عبارتند از:
مبرد Freon™ ۱۳۴a برای R-12 برای استفاده در سیستم های چیلر مقاوم است و همچنین می تواند در تجهیزات جدید استفاده شود. Freon™ ۱۳۴a دارای خواص ترمودینامیکی مشابه با R-12 است، اما با پتانسیل تخریب ناچیز ازن و پتانسیل گرمایش جهانی تا حدودی کمتر (GWP).
مبرد Freon™ ۱۲۳ یک مقاوم سازی R-11 است که در چیلرهای گریز از مرکز فشار کم استفاده می شود. چیلرهای گریز از مرکز مقاوم سازی شده اغلب به اصلاح سیستم نیاز دارند تا ظرفیت را افزایش دهند یا از ناسازگاری مواد جلوگیری کنند.
فرم در خواست مشاوره
انواع چیلر
ابتدا به بررسی چیلر و سوال بسیار پر تکرار چیلر چیست پرداختیم. حال به بررسی انواع چیلر می پردازیم. چیلرها به دو دسته تقسیم می شوند: چیلر تراکمی و چیلر جذبی.
تفاوت چیلر جذبی و تراکمی این است که از چیلرهای تراکمی از انرژی الکتریکی استفاده می شود و از چیلر جذبی از حرارت استفاده میشود.
چیلر تراکمی
همانطور که گفته شد، در این نوع از چیلر، از انرژی الکتریکی برای خنک کردن مبرد استفاده می شود.
نحوه کار چیلر تراکمی به این صورت است که ابتدا فشار گاز توسط کمپرسور افزایش یافته و سپس وارد کندانسور شده و با از دست دادن حرارت، به مایع تبدیل میشود و سپس از طریق شیر انبساط و کاهش دما و فشار، وارد اواپراتور شده و گرمای آب در مجاورت با اواپراتور را میگیرد. در نتیجه آب سرد شده در چیلر تولید میشود.
از چیلرهای تراکمی برای جهت تهویه مطبوع زمستانی و خنککاری تجهیزات صنعتی و سرمایشها استفاده میگردد.
اجزای چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی از ۴ اصل تشکیل می شود که عبارت اند از:
نحوه کار اجزای چیلر تراکمی به این صورت می باشد که بخار مبرد توسط کمپرسور متراکم می شود و جهت دفع حرارت وارد کندانسور می شود. با از دست دادن حرارت بیشتر به مایع تبدیل می شود و به تبخیز تبدیل می شود با افت فشاری که دارد که این مخلوط مایع و بخار با دمای پایین وارد اواپراتور شده و با جذب گرمایی که دارد از آب یا هوا تبخیر می شود. این بخار مبرد به کمپرسور بر میگیرد.
چیلرهای تراکمی بر اساس نوع کندانسور به انواع مختلفی تبدیل می شود. چیلرهای تراکمی در ظرفیتهای ۲ الی ۲۰۰۰ تن سرمایش طراحی و تولید میگردند.
چیلرهای تراکمی به دو دسته چیلرهای آب خنک و هوا خنک تقسیم میشوند. که تقسیم بندی دیگری برای چیلرهای تراکمی وجود دارد که بر اساس کمپرسور هستند که این خود به ۴ مورد تقسیم می شود:
- اسکرال یا حلزونی
- اسکرو یا مارپیچی
- پیستونی یا ضربهای یا رفت و برگشتی
- و سانتریفیوژ یا گریز از مرکز
چیلر جذبی
نوع دیگری از چیلرها، چیلر جذبی می باشد که این نوع چیلرها بدون استفاده از کمپرسور است. در چیلرهای جذبی از آب به عنوان ماده مبرد استفاده می شود.
اگر سیکل تبرید جذبی، در شرایط خلا صورت نپذیرد (در اواپراتور و ابزوربر)، هیچ اثر خنک کننده ای ندارد.
نحوه کار چیلر جذبی به این صورت است که محلول مایع جذب کننده و آب به وسیله پمپ به مولد حرارتی انتقال مییابد. سپس این محلول گرم میشود و در نتیجه، آب محلول، بخار شده و وارد کندانسور میشود. بقیه سیکل همانند سیکل تراکمی انجام میگیرد.
اجزای چیلر جذبی
چیلرهای جذبی که مشابه سیکل تراکمی بخار می باشد که دارای چهار مولفه اصلی تشکیل می شود:
- جذب کننده (Absorber)
- پمپ (Pump)
- ژنراتور (Generator)
چیلر جذبی به وسیله دفه حرارت محلول مایع را تشکیل می شوند که از طریق پمپ به سمت ژنراتور می رود. گرما را از ژنراتور جذب می کند که مبرد تبخیر می شود و از محلول جدا می شود. در ادامه فرایند مانند سیکل تراکمی بخار می باشد.
چیلرهای جذبی در دو نوع تولید شده که عبارت اند از: چیلر جذبی تک اثره، چیلر جذبی دواثره می باشد.
تفاوت چیلر تراکمی و جذبی
- ضریب عملکرد (COP)
- ابعاد و وزن دستگاه
- هزینه سرویس و نگهداری
- مصرف آب
- مصرف انرژی
- سطح صدای کارکرد دستگاه
کاربرد چیلر
چیلر ها در ساختمان ها و انواع مجتمع های تجاری، اداری و فرهنگی کاربرد دارد.
از طریق سیستم لوله کشی به مبدل های حرارتی مانند هواساز و فن کویل جهت سرمایش ساختمان منتقل شده و در آنجا با تبادل حرارت با هوای داخل اتاق ها و سالن ها، گرمای هوا را گرفته و محیط داخل ساختمان را خنک می کند. آب سرد که گرمای هوای محیط داخل را گرفته و مجددا گرم شده است به چیلر بازگردانده می شود تا دوباره در آن سرد شود. آب سرد شده در چیلر که جهت خنک کاری به کویل (دسته ای از لوله های پر پیچ و خم) فن کویل و هواساز پمپاژ می شود، درون کویل به گردش در آمده و یک فن با هدایت جریان هوا از اطراف کویل ، موجب کاهش دمای جریان هوا می شود. در همین حین، سطح سرد لوله های کویل باعث تقطیر بخار آب موجود در هوا بر سطح لوله ها شده و منجر به کاهش رطوبت هوا نیز می شود. برای مثال در شکل زیر تجهیزات مستقر در موتورخانه و فن کویل های مستقر در هر طبقه از ساختمان به شکل شماتیک نشان داده شده است.
نکته مهم: حال اگر بخواهیم در یک سالن بزرگ (مثل سالن سینما یا تالار عروسی یا سالن کنفرانس و …) یا یک سوله هوا را سرد یا گرم کنیم، فن کویل ها نمی توانند پاسخگوی نیازها باشند و باید از هواساز استفاده کنیم.
مزایا چیلر
- چیلرها دارای مصرف پایین می باشند و انرژی را به خوبی مدیریت میکنند.
- چیلرها انواع مختلفی دارد و قابل نصب در پشت و موتورخانه به ترتیب تراکمی هوا خنک و تراکمی آبخنک می باشند.
- چیلرها نسبت به خنک کننده های سنتی دارای مدیریت بالای انرژی می باشد.
معایب چیلر
- هزینه چیلر نسبت به سیستم های سرمایشی که در آپارتمان ها استفاده می شود و رایج است بالاتر است.
- چیلر دستگاهی تخصصی است که برای راه اندازی و نگهداری سالیانه نیاز به متخصص دارد.
تفاوت چیلر
این نوع چیلرها نسبت به سیستم های تهویه مطبوع سیستم اسپلیت یا سیستم های جریان مبرد متغیر (VRF) برای خنک کردن فضاهای بزرگ مانند ساختمان های بزرگ یا تاسیسات صنعتی می توانند گزینه ای کارآمدتر از نظر انرژی باشند. استفاده از آب همراه با مبرد باعث می شود مقادیر زیادی آب در فواصل طولانی تری نسبت به مبرد توزیع شود و چیلرها را به گزینه ای مناسب برای فضاهای بزرگ تبدیل می کند. از آنجایی که چیلرها تامین مداوم آب سرد را فراهم می کنند، می توان چیلرها را در مکان هایی مانند ساختمان های بزرگ، نیروگاه ها یا کارخانه هایی که نیاز به آب خنک فراتر از تهویه مطبوع وجود دارد، اجرا کرد.
با تغییر پیکربندی یک سیستم چیلر، یک چیلر را می توان به عنوان یک پمپ حرارتی با استفاده از انرژی حرارتی از منابعی مانند زباله های نیروگاهی یا حتی اقیانوس پیاده سازی کرد. چیلرهای جذبی نیز می توانند راه حل ارزشمندی برای مکان هایی باشند که منبع تغذیه در آنها کم است. برخی از سیستمهای چیلر ذخیرهسازی انرژی حرارتی نیز میتوانند یخ یا آب خنک خنکشده را در حالی که نیازها و هزینههای برق کم است ذخیره کنند و سپس از آن برای خنک کردن در ساعات اوج مصرف برق استفاده کنند. همچنین می توان این نوع سیستم ها را به صورت موازی با سیستم های VRF یا تقسیم کرد تا هزینه های کلی انرژی را جبران کرد.
چیلرهای چگالشی تبخیری نیز وجود دارند که اثر خنک کنندگی تبخیر را اجرا می کنند. در این نوع چیلرها، آب روی مجموعه ای از کویل ها از بالا پاشیده می شود در حالی که هوا به طور همزمان از میان کویل ها دمیده می شود. این فرآیند از اثر خنککنندگی تبخیر طبیعی بهره میبرد و دمای متراکم پایینتر حاصل از آن، بار کاری کمپرسور را کاهش میدهد و باعث میشود سیستم کلی کارآمدتر عمل کند. فرآیند تبخیر از دیرباز برای انتقال گرما به جو استفاده می شده است. چیلرهای خازنی تبخیری همچنین می توانند هزینه های نصب و نگهداری را کاهش دهند و تقریباً در هر محیط نصبی قابل استفاده هستند.
اگرچه ممکن است ما آنها را نبینیم، چیلرها یک راه حل محبوب و مقرون به صرفه برای تهویه مطبوع هستند و می توانند در کاربردهای تجاری و صنعتی در سراسر جهان یافت شوند. این سیستم ها از فرآیندهای طبیعی در محیط ما استفاده می کنند تا آسایش روزانه را برای بسیاری از ما روزانه فراهم کنند. مراقب سیستم های چیلر در ساختمان خود باشید و دفعه بعد که برای راه حل تهویه مطبوع در بازار هستید، یک سیستم چیلر نصب کنید.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و رایگان میتوانید با شمارهی زیر با تماس بگیرید.
نحوه کار چیلر
چیلرها دارای دو نوع می باشد که بر اساس نوع آن نحوه کار متفاوت دارد. که در ادامه هر کدام را به صورت کامل مورد بررسی قرار میدهیم.
چرا اکستراکول برای طراحی و ساخت چیلر
شرکت مهندس اکستراکول با سابقه درخشان و دارای مشاورین مجرب و راهنمایی موثر در تصمیم گیری و استفاده از برندهای معتبر برای ساخت و طراحی انواع چیلر با بالاترین کیفیت و ارائه گارانتی معتبر و ارائه خدمات پس از فروش را دارا می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و در صورت نیاز به مشاوره می توانید با مشاورین ما تماس بگیرید
خرید چیلر
برای خرید چیلر قطعا هزینه زیادی را باید کنار بگذارید. قیمت های چیلر تراکمی هوا خنک بالاتر از قیمت چیلرهای آب خنک است.
برای خرید چیلر باید به برند و نوع مونتاژ آن بسیار توجه کرد که تاثیر بسیار زیادی بر روی چیلرها در طولانی مدت خواهد داشت. با توجه به تخصصی بودن دستگاه چیلر و نقش مهمی که در سرد کردن و تهویه هوا داشته، نمیتوان این دستگاه را از هر فروشگاهی خریداری نمود، بنابراین برای خرید به متخصصین ما در این زمینه مراجعه کنید. تا بالاترین کیفیت را با بهترین قیمت تهیه نمایید.
فیلم چیلر
چیلر تراکمی
چیلرهای سانتیزیفیوژی
چیلر صنعتی
جهت دریافت مشاوره تخصصی و رایگان میتوانید با شمارهی زیر با تماس بگیرید.

چیلر
چیلر (Chiller) به ماشینی اطلاق می شود که از طریق یک سیکل ترمودینامیکی (تراکمی بخار یا جذبی)، گرما را از جریان سیال مشخصی (مبرد) دفع می کند. سپس این جریان بواسطه گردش درون یک مبدل حرارتی، جهت خنک کاری آب مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع چیلر گرما را از محیطی گرفته و به محیط دیگری منتقل می کند. پس می توان چیلر را نوعی پمپ انرژی قلمداد کرد که محصول خروجی آن آب سرد است.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و رایگان میتوانید با شمارهی زیر با تماس بگیرید.

چیلر صنعتی
چیلر صنعتی برای سردسازی کنترل شده محصولات، مکانیزمها و ماشینآلات صنعتی استفاده میشود. چیلر صنعتی را میتوان به صورت متمرکز طراحی کرده و تمام نیازها را به وسیله یک سیستم چیلر پاسخ داد که طبیعتا باعث بزرگ شدن سیستم میشود. همچنین میتوان برای هر کاربرد و ماشین صنعتی، چیلر جداگانه طراحی کرد.
هدف چیلرها، چه صنعتی و چه تهویه مطبوع، انتقال گرما از یک مکان و انتقال آن به مکان دیگری برای خنک شدن است.
چیلرها تمایل دارند از آب یا نوع دیگری از مایع برای پردازش آن از طریق قطعه تجهیزاتی که می خواهند خنک کنند استفاده کنند.
چیلر صنعتی
چیلر صنعتی برای سردسازی کنترل شده محصولات، مکانیزمها و ماشینآلات صنعتی استفاده میشود. چیلر صنعتی را میتوان به صورت متمرکز طراحی کرده و تمام نیازها را به وسیله یک سیستم چیلر پاسخ داد که طبیعتا باعث بزرگ شدن سیستم میشود. همچنین میتوان برای هر کاربرد و ماشین صنعتی، چیلر جداگانه طراحی کرد.
هدف چیلرها، چه صنعتی و چه تهویه مطبوع، انتقال گرما از یک مکان و انتقال آن به مکان دیگری برای خنک شدن است.
چیلرها تمایل دارند از آب یا نوع دیگری از مایع برای پردازش آن از طریق قطعه تجهیزاتی که می خواهند خنک کنند استفاده کنند.


چیلر تهویه مطبوع
در زمینه تهویه مطبوع استفاده از چیلر که یک وسیله خنک کننده است برای سرمایش رایج است اما در حال حاضر به عنوان وسیله ای برای سرمایش و گرمایش استفاده می شود.
مکانیسم اصلی تولید آب سرد و گرم از طریق تبادل حرارت بین آب خنک کننده برج خنک کننده و مبرد در چیلر است و عملکرد گرمایش و سرمایش با انتقال آن به ترمینال گرمایش و سرمایش محقق می شود. چیلر تهویه مطبوع و برج خنک کننده دستگاه های بسیار مشابهی هستند، اما به طور دقیق، هر کدام نقش متفاوتی دارند. وظیفه برج خنک کننده خنک کردن آب خنک کننده عمدتاً در تجهیزات تهویه مطبوع است. آب خنک کننده با افزایش دما با استفاده از نیروی هوای بیرون خنک می شود تا دمای آن کاهش یابد.